Renovatieplicht
vanaf 2023 in detail

Om de klimaatopwarming tegen te gaan, worden energiezuinige woningen in Vlaanderen de norm. Vanaf 2023 is het verplicht om je aangekochte woning zodanig te renoveren dat het pand minstens energielabel C behaalt. De energetische ingrepen moeten gebeuren binnen de 5 jaar na het verlijden van de authentieke akte. Met deze maatregelen hoopt de Vlaamse regering de uitstoot van broeikasgassen drastisch te reduceren.

Welke ingrepen zijn mogelijk?

Dakisolatie

35% van de warmte gaat verloren via het dak. Dakisolatie houdt de warmte binnenshuis en dat voel je absoluut op je energiefactuur. Premie? € 4/m² als je de isolatie laat plaatsen door een aannemer.

Raamisolatie

In woningen met enkelvoudig glas of verouderde ramen gaat maar liefst 40% van de warmte via deze weg verloren. Het nieuwste hoogrendementsglas isoleert tot vijf keer beter! Premie? € 16/m² als je de ramen laat plaatsen door een aannemer én als de U-waarde ≤ 1,0 W/m²K.

Vloer- en muurisolatie

Vloeren en muren isoleren helpt om de warmte binnen te houden. Er zijn heel wat mogelijkheden: van spouwmuurisolatie tot de vloer vanaf de onderkant isoleren. Premie? Er zijn heel wat premies, steeds afhankelijk van de plaats die je isoleert.

Condensatieketel

Door over te schakelen op een hoogrendementsketel op gas kan je tot 40% besparen! Premie? 30% van de goedgekeurde facturen, op voorwaarde dat je de volledige woning verwarmt met de nieuwe ketel.

Warmtepomp

Je woning goed geïsoleerd? Dan is een warmtepomp ideaal om op een duurzame manier te verwarmen én te koelen. Premie? Tussen € 300 en € 4.000, afhankelijk van het type warmtepomp.
Energie besparen kan dus op heel wat manieren. Benieuwd welke ingrepen het meeste zullen opleveren in jouw woning? Contacteer ons voor persoonlijk advies!